打印 上一主題 下一主題
收起左側

純粹問一下,關於魔羽和十字軍

雙盾如果LV2既只能減傷至50% - -''
如果有聖徒既 解決了問題^^
不過仲有冰罩  雖然唔厚orz ...
Samlee556 發表於 16-7-2011 00:25

點爆冰盾都唔錯@@
回復

點爆冰盾都唔錯@@
jimmg12 發表於 16-7-2011 00:26

原來我地離題了orz
不如講番  魔羽和十字軍 0+1+3轉既技能好壞處- -''
回復

原來我地離題了orz
不如講番  魔羽和十字軍 0+1+3轉既技能好壞處- -''
Samlee556 發表於 16-7-2011 00:28

總之十字軍好過升魔箭;囧
回復

總之十字軍好過升魔箭;囧
jimmg12 發表於 16-7-2011 10:58

咁我升十字軍算了orz
回復

咁我升十字軍算了orz
Samlee556 發表於 16-7-2011 11:03

好,封得POST:lol
(好多收穫:lol)
回復

原來我地離題了orz
Samlee556 發表於 16-7-2011 00:28

哦~~ 我係魔賢十字軍黎~~ 咁我比D經驗之談你啦~~ 因為未到50,得46,未學到十字架EX~~ 但都先講講魔賢好處同壞處啦~~
首先,魔賢既好處先~~ 魔賢既好處係瞬間輸出好高,但冇得同箭神、元素呢類重炮手比~~ 主要輸出技有十字架,連鎖,雷衝,雷霆擊,我既打法係無論對群怪,定係大體型Boss,第一時間先開判定光環頂高光攻,開審判力量拉強攻擊力,然後十字架(因為同目標有距離),然後盾衝或滑步旋落埋身順手打幾下,再一個破甲減防,再一個滑步貼近D個目標,再連鎖減光防及重擊技黎,然後雷霆一擊,再雷衝,然後再審判力量再加多一下破甲(因為岩岩好CD到~~)然後就開盾普攻等技CD(睇情況用雷鎚)~~~ 魔賢成套技就係咁打出黎~~ 係經過我、公會會長同會裡面果其他一個魔賢一齊研究最有效既打法。我地亦都研究同爭論左好耐而得出以下配點︰

因為一係唔做十字軍,一做十字軍就要放棄保護隊友呢個咁偉大既念頭,全力玩瞬間高輸出~~ 所以就得出咁既配點~~
等我慢慢分析你聽啦~~ (純PVE配點黎,我唔玩PVP既~~)

牧師配點方面︰盾擋方面,因為被和諧左好耐,點高都未必夠時間你擋得晒,所以LV5擋6下咩都夠~~ 係咪奇怪點解唔點起身反擊、飛腳同直擊要害呢? 首先講起身反擊~~ 講真真係冇咩用,只係起身打果一下,有邊個會留意扣幾多~~ 不如滾遠D仲好~~ 用果6點黎點其他技仲好,十字軍D配點真係好緊~~ 慳得果幾點黎點其他真係勁有用~~ 而飛腳~~ 玩賢既都知道,有幾何用得到?而直擊要害.... 魔賢呀大哥~~ 果招物攻黎咋~~ 踢黎做乜?用小金鎚啦~~ 魔賢既成名技,連鎖閃電必爆啦~~ 雖然魔賢既MP好高,但一路開住光環黎推光攻既話,精神果兩招真係必要~~ 否則你會覺得做魔賢居然唔夠MP用... 到時真係死得.... 補血LV1,旨在可以加下血,你又唔係祭,求其幫補下算,都係果句,你想玩十字軍就只好向輸出呢方面諗,唔好又想保護隊友又想補下隊友血咁慈悲為懷~~ 到時只會兩頭唔到岸~~

賢者配點方面︰玩得十字軍,十字架點會唔滿呢?另外虔誠點到LV5,因為21秒buff,夠你打大小貓時佢掉完球放埋魔鬼仔再落黎地你都冇損傷~~
激怒點3,因為點唔夠,用紋章推埋佢啦~~

可能你會問,點解要點激怒?
第一,做賢者唔點激怒,咁你做咩賢者?
第二,雖然話旨在輸出,但魔賢物魔防仲好高下,你只係玩輸出唔肯做副坦既話好多人都唔想組你~~ 而且你都唔想你身邊果個重炮手元素或箭神打Boss OT左,比Boss打到死死下架?用激怒拉返埋黎啦~~
第三,激怒其實唔止拉仇恨,仲有可以令你前方扇型既所有怪都減少佢地打出爆擊機會,換言之即係減低目標既輸出傷害~~ 做咩唔點呢?

雷霆一擊推滿,玩賢既都知係正招黎~~ 判定光環推滿,魔賢大部份招都有帶光攻,推滿佢可以加強你攻擊力~~ 破甲前置... 你魔賢呀~~ 雖然呢招係CD好快,但就算比你推高左,打出黎既數字都唔及你一個十字架掉落去... 咁只要其減防Buff算~~

雷衝點滿,係因為雖然電得果5隻怪,但會再由果5隻怪每隻分5條電出去,即係一下打25隻,仲要係若果怪未死會電五下~~ 最重要係~~ 你留意下數字,其實係好強既招黎,我用黎電小貓,全數電5次扣左小貓1行半血~~ 起手又快~~ 點解唔推滿呢?(可能將來比賢者嘈得太多,死燈又改返無限電既時候,你用呢招會爽死你~~ :lol )

十字軍配點方面︰審判之力暫時封頂50LV只能點到2級,加多2%.... 不如留返黎點其他技好過~~ 將來再開高LV時再補返點佢就得~~
其餘兩招唔洗講必學架啦~~ 邊個50LV會唔點晒二轉果3招技呢~~

全套分析就係咁啦~~ 十字軍既瞬間輸出真係好可觀,我得果380X魔攻,同人組隊打西邊深淵,一個十字架都一堆小怪埋單~~ 有次同個聖騎一組,我同佢分兩邊放十字架,我果邊D怪清晒,佢果邊仲要逐隻補腳,因為係連刷,結果佢連十字架都唔用,同佢講笑問佢,佢話自卑喎.... :lol  佢仲要過4000物攻....

以上都係好處,咁我都講埋壞處啦~~

魔賢十字軍既最大壞處,就係成套技掉晒出去後,真係會冇技出,只能用小金鎚黎拖技能CD,而且魔賢既普攻,就算加埋小金鎚,都係弱到嘔茄~~ 我試過好多次,成套技掉晒出去,有幾隻漏網小怪,仲有一半血到~~ 深淵西邊黎~  我只好用小金鎚黎清,結果搞到個魔導睇唔過眼走過黎幾招技秒左佢.... 因為我只係打一隻都打到佢地清晒怪我都未打死佢....

第二點壞處係,魔防太高,MP太高,變左HP唔夠,而家出面個個都3萬以上血,聖騎既講緊係破8萬血,連劍聖哥哥同傭兵老大都話佢地7萬血... 魔賢?!破7萬係有呀~~ 破7萬MP呀麻....    HP點用紋章點用裝(當然以推魔為首要啦~~),點都少過佢地,我全力推魔攻,但紋章都有用40A生命同健康,而家都只係得5萬2血... 有次比個魔導串鬼我~~ 話佢都6萬血啦~~  你賢者得果5萬血?!(大姐... 佢LV49啦~~  仲要全身神裝~~ 點比呀....唉...)

第三點壞處︰因為魔防實在太高,可以叫好處,但壞處係被小怪圍,或者打食人魔、石人呢類物攻既Boss,你會好痛~~ 但打魔攻既Boss,你會好爽喎~~ 因為真係比物攻型職業扣少好多~~

紋章方面,我係用魔力、智慧、加爆擊果隻(唔記得叫咩名)、健康、生命同埋熊(因為以前打到,唔捨得除左佢~~ :lol ),全部40A紋~~ 而技能紋章方面,係連鎖、雷衝、十字架同審判力量,除左連鎖係藍紋外,其他都係橙紋(連鎖橙紋真係貴到甩碌... ),順帶一提,橙紋審判力,係可以加到你審判力量buff到29秒,而審判力量CD係30秒,差個一秒,即係可以長期開住啦~~

裝備我主副武都係魔力,主武+10,副武+11,頭身褲都係智慧+8,手同鞋係用天啟+8,全部潛都有加智慧,主副武潛力除左加智慧外仲有加光攻,好不幸地我點潛都潛唔到加魔攻...    全身藍時,身褲都係加魔攻(抽返黎,勁好運~~),頭因為係買返黎,加魔攻或HP頭真係貴到嘔,所以買左加僵直抗,而手同鞋都係買返黎,分別係加MP同HP(唔夠錢買全加HP... ),飾物全智慧,介子兩隻LV39魔力~~ 全部潛都有加智慧同光攻~~ (全部都係舊裝,唔係新果D無字頭再加上去果隻~~)

嗱~~ 以上係我分析啦~~ 大家可以指點~~ 但不喜勿插,大家拎出黎討論下好啦~~ 唔好罵戰呀~~~
回復

哦~~ 我係魔賢十字軍黎~~ 咁我比D經驗之談你啦~~ 因為未到50,得46,未學到十字架EX~~ 但都先講講魔賢好處 ...
monsterbb100 發表於 16-7-2011 12:08

多謝你先  幫我打左咁長既野

嗯  魔賢一套技能後等CD既我聽過  不過配點既話  我一早配好左  畢竟我都有玩賢者

你牧師配點同我差唔多  賢者個度都差唔多  

不過我冇點爆雷沖  而係點爆破甲  原因最主要係因為我雙攻都有3000  

破甲既傷害同DeBuff都很好  我聖騎用破甲至少1w起跳

最重要係個DeBuff  雷神鎚  審判鎚  重擊  都是雙攻光系技能的

虔誠我都係點到5LV 20秒  不過最主要係因為拎黎等CD同輸出

唔好睇少虔誠輸出  他是100%魔攻  不爆擊的話3000 1HIT

面對深淵副本的密集怪物有很好的效果v.v

不過我十字軍洗點後決定了不點激怒  最主要原因是  海龍我會用聖騎去打v . v

加上現在副本都不需要用到激怒  主教更是  只要有一聖徒  基本上會打的都無死通關

壞處個度  可以選擇使用側踢A紋配單踢  3000物攻的單踢不會比3000魔攻的小金鎚差

可惜因為我現在的技能紋章是  破甲  重擊  十字  審判鎚 < 手殘裝上去  因為是A的不捨得拔

連鎖  側踢  目前就想裝這2個  如果裝上就要拔掉破甲orz

防禦的話足夠了  魔防5200  物防4400  對於現在的副本沒壓力 v__v

反而我HP是58000  MP是49000 TAT

總之都好多謝你  如果可以  我唔介意再深入討論:handshake
回復

多謝你先  幫我打左咁長既野

嗯  魔賢一套技能後等CD既我聽過  不過配點既話  我一早配好左  畢竟我都有 ...
Samlee556 發表於 16-7-2011 12:38

唔好客氣~~ 因為我同你有少少分別~~ 我係純魔黎~~ 物攻得19xx,物防破4000多少少︳反而魔防過6000有多.....

有D我改左~~ 但大旨上都係一樣~~ 我頭先講錯左我裝既技能紋~~ 岩岩睇返,因為想推高十字架既攻擊,所以我掉左個雷鎚A紋換左做十字架~~ :lol
回復

唔好客氣~~ 因為我同你有少少分別~~ 我係純魔黎~~ 物攻得19xx,物防破4000多少少︳反而魔防過6000有多... ...
monsterbb100 發表於 16-7-2011 12:52

我朋友可能鐘意雙攻掛  我只好跟佢意思啦

雷鎚基本上3 HIT 100000差唔多  不過我用做清怪技能orz

因為魔賢基本上主力技只有  連鎖  十字  雷沖  係睇魔攻

所以頂物攻都唔係壞事

紋章方面  我係用  破壞  熊  智慧  魔力  致命  生命  生機  健康

雖然好想拔下生機  但唔知換咩好 v__v
回復

哦~~ 我係魔賢十字軍黎~~ 咁我比D經驗之談你啦~~ 因為未到50,得46,未學到十字架EX~~ 但都先講講魔賢好處 ...
monsterbb100 發表於 16-7-2011 12:08

我覺得你係魔賢既話就唔好點拉MT,點係破甲度仲好,可以加傷
就算你拉MT都可能好危險,你都講過話魔賢物防低,上次我打黑暗有個傻仔十字軍拉MT,神格點唔爆,結果出事= =
回復